Vozna izkušnja

Pri Fordu verjamemo, da mora imeti tehnologija vedno jasen namen. Ko boste pognali vašo novo Fiesto, boste vključili tudi celo paleto inteligentnih funkcij in sistemov. Na primer aktivno pomoč pri parkiranju, prilagodljiv tempomat, sistem za opozarjanje na nenamerno menjavo pasu, sistem za prepoznavanje prometnih znakov… Pripravite se: Fiestine tehnologije so tako pametne in praktične, da se boste spraševali, kako ste doslej sploh lahko bili brez njih.

 

Pri opisu Fiestinih funkcionalnosti navajamo tudi takšne, ki so na voljo samo v določenih modelih ali za doplačilo. Za več informacij preverite trenutno veljavni cenik.
video Tempomat s samodejnim prilagajanjem

Tempomat s samodejnim prilagajanjem

S prilagodljivim tempomatom (ACC) lahko izbirate hitrost, s katero želite voziti, in sistem jo bo ohranjal. Če senzor pred vami zazna vozilo, bo sistem upočasnil avtomobil, da ohrani predhodno določeno razdaljo. Ko je cesta pred vami spet prazna, sistem pospeši do izbrane hitrosti. Funkcija opozarjanja na možnost naleta je tehnologija, ki je del prilagodljivega tempomata in je zasnovana tako, da vas opozori, če se preveč približate vozilu pred seboj.

video Brez stresa med parkiranjem

Brez stresa med parkiranjem

Parkiranje je lahko sama sitnost. Z vašo novo Fiesto ne bo: ima namreč aktivno pomoč pri parkiranju. Ta združuje več različnih tehnologij, ki vas ne le usmerjajo ob parkiranju, ampak vam pomočnik za zapuščanje parkirnega mesta pomaga tudi pri vključevanju v promet po bočnem parkiranju. Potem ko s smernikom izberete levo ali desno smer, sistem poskrbi za obračanje volana, vi pa prevzamete upravljanje stopalk za plin in zavoro. Sistem za pravokotno parkiranje lahko preveri, če je izbrano parkirno mesto dovolj veliko, in vozilo vzvratno usmeri vanj. Sistem za opozarjanje na prečni promet pri vzvratnem speljevanju s parkirnega mesta preverja, če se z leve ali desne približuje kakšno vozilo.

video Tehnologija ki vidi tisto cesar vi ne morete

Tehnologija, ki vidi tisto, česar vi ne morete

Sistem za zaznavanje vozila v mrtvem kotu vzvratnih ogledal (BLIS) vam pomaga varneje zamenjati vozni pas, saj uporablja radarska tipala, ki zaznajo vozila, skrita v mrtvem kotu na obeh straneh vaše Fieste. Če zaznajo vozilo, ki ga ne vidite, vas opozorijo z vklopom oranžne lučke, ki je dobro vidna na zunanjem ogledalu na isti strani.

video Napreden sistem za ohranjanje voznega pasu

Napreden sistem za ohranjanje voznega pasu

Sistem s pomočjo kamere zazna, da se vozilo brez vključenih smernikov bliža oznakam voznega pasu in vas opozori s tresenjem volana. Če sistem zazna verjetnost nenamerne menjave smernega pasu, bo z ustreznim navorom krmilnega sistema usmeri vozilo nazaj na prvotni vozni pas. Tehnologija deluje na cestah z več pasovi (npr. avtocestah) in se avtomatično izključi pri hitrosti 65 km/h. Izključite jo lahko tudi ročno.

video Zaznava prometne znake ki bi jih morda spregledali

Zaznava prometne znake, ki bi jih morda spregledali

Naj so znaki ob cesti ali nad njo, trajni ali začasni, jih sistem za prepoznavanje prometnih znakov lahko prepozna. Na plošči z merilniki se pojavi ikona za znak za omejitev hitrosti ali prepovedano prehitevanje in se spremeni vsakič, ko vstopite v območje z novo omejitvijo. Sistem za samodejno prilagajanje hitrosti je zasnovan zato, da zmanjša možnost prekoračitve hitrosti in poveča vašo osredotočenost na cesto.

Pomaga vam videti toda ne zaslepi ostalih

Pomaga vam videti, toda ne zaslepi ostalih

Samodejno preklapljanje med dolgimi in zasenčenimi žarometi je  uporabna funkcija pri nočnih vožnjah. Deluje tako, da začasno zasenči dolge luči, če zazna vozila, ki vozijo naproti ali so pred vami na istem voznem pasu, in tako prepreči zaslepitev drugih voznikov. Ko je pot prosta, sistem ponovno samodejno vključi dolge luči. Samodejno upravljanje dolgih luči je na voljo za doplačilo s sistemom za pomoč pri vzdrževanju smeri.

Odzivna pomoc pri krmiljenju

Odzivna pomoč pri krmiljenju

Sistem asistence pri krmiljenju se samodejno prilagodi hitrosti vaše vožnje in voznim razmeram. Pri nizkih hitrostih naredi krmiljenje lažje in preprostejše za boljše manevriranje. Pri visokih hitrostih, ko potrebujete večji nadzor, pa naredi krmiljenje ustrezno trše. Sistem varuje tudi pred drsenjem in pri tem upošteva bočni veter in druge vozne razmere ter zmanjša vibracije v volanu.

Klic v sili

Klic v sili

Pomemben del sistema 'Ford SYNC', ki lahko reši življenje, je 'Klic v sili'. Če slučajno pride do nesreče, v kateri se sproži zračna blazina ali se izklopi črpalka za gorivo, lahko tehnologija namesto vas samodejno pokliče službe za ukrepanje ob nesrečah. Klic lahko ustavite ali pa govorite s temi službami, če jih potrebujete. Sistem bo posredoval ključne podatke, kot so GPS-koordinate, tudi če ste nezavestni.

 

* Fordova Pomoč v sili deluje v več kot 40 evropskih državah. Ta funkcija deluje, ko je povezana z združljivim mobilnim telefonom, ki ga imate s seboj, ko se sproži zračna blazina (ne vključuje zračnih blazin za kolena) ali ko tipalo, ki zazna trk, izklopi črpalko za gorivo. Besedilna funkcija in Klic v sili nista na voljo v vseh evropskih jezikih.
Preprostejsa vzvratna voznja

Preprostejša vzvratna vožnja

Stebrički, ograje, nizki zidovi... Kamera za vzvratno vožnjo vidi vse, kar je za vami. Samodejno se vklopi, ko izberete vzvratno prestavo, in na vgrajenem zaslonu prikaže vse, kar se nahaja za vozilom. Sistem prikaže tudi navidezne črte, da vam pomaga parkirati v še tako tesne parkirne prostore.