Varnost in zaščita

Nova Fiesta je opremljena z vrsto naprednih tehnologij, namenjenih večji zaščiti vas, vaših potnikov in vašega avtomobila v primeru nesreče. Tudi zaradi teh tehnološko naprednih lastnosti je nova Fiesta prejela najvišjo možno oceno za varnost – pet zvezdic – neodvisne organizacije EuroNCAP. Med pomembnimi tehnologijami, ki skrbijo za vašo varnost med vožnjo, so pomoč pri preprečevanju trkov, pomoč pri zaviranju v sili in sistem za stabilizacijo priklopnika.

 

Pri opisu Fiestinih funkcionalnosti navajamo tudi takšne, ki so na voljo samo v določenih modelih ali za doplačilo. Za več informacij preverite trenutno veljavni cenik.
video Sistem ki lahko zasciti pesce

Sistem, ki lahko zaščiti pešce

Pomoč pri preprečevanju naleta z zaznavanjem pešcev zaznava ljudi (le sistemi s kamero) in večje predmete na cesti pred vami oziroma analizira, kdo bi lahko prestregel pot vašemu vozilu, in vas opozori nanje. Če se ne odzovete, bo sistem samodejno začel zavirati. Ta inovativna nova tehnologija je zasnovana, da zmanjša resnost nesreč in v nekaterih primerih prepreči nalet od spredaj, deluje pa pri hitrostih do 30 km/h. Izboljšan sistem v novi Ford Fiesti deluje tudi ponoči.

Zracne blazine ki vas varujejo pod vsakim kotom

Zračne blazine, ki vas varujejo pod vsakim kotom

Nova Fiesta ima zračne varnostne blazine za medenico in prsni koš na sprednjih sedežih, bočne zračne blazine in zavese ter kolensko zračno blazino za voznika. Stranske blazine zagotavljajo zaščito prsnega koša in so zasnovane tako, da potnika čimbolj oddaljijo od mesta trka.

Med inovativnimi varnostnimi funkcijami je tudi zaklep jezička varnostnega pasu: mehansko aktivirana naprava pomaga preprečiti odstopanje pasu v primeru trčenja. Tudi varnostna pasova zunanjih zadnjih sedežev sta zdaj opremljena z omejevalnikom obremenitve in zategovalnikom, kar je bilo prej na voljo samo za sprednje sedeže.

Zascita pred vsiljivci

Zaščita pred vsiljivci

Vaša Fiesta ima tudi sistem zaščite pred vlomilci z dvojnim zaklepanjem. Z njegovo pomočjo vrata lahko zaklenete tako, da jih ni mogoče odpreti od znotraj, tudi če vsiljivec razbije stransko okno in poskusi vstopiti v avto. Dvojno zaklepanje aktivirate preprosto z dvakratnim pritiskom na gumb za zaklepanje.

Napredni sistemi za bolj nadzorovano zaviranje

Napredni sistemi za bolj nadzorovano zaviranje

Zavore z zaščito pred blokiranjem koles (ABS) in elektronski sistem distribucije zavorne moči zagotavlja bolj nadzorovano zaviranje. S sistemom pomoči pri zaviranju v sili je zaviranje učinkovitejše v nepredvidljivih situacijah. Zazna namreč, s kakšno silo zavirate sami, in zaviranje po potrebi še okrepi.

Preprecevanje nihanja prikolice

Preprečevanje nihanja priklopnika

Sistem za stabilizacijo priklopnika zazna morebitno nenadzorovano vijuganje prikolice. V tem primeru zmanjša hitrost vašega avtomobila, s čimer vam pomaga prevzeti nadzor nad situacijo. Sistem deluje tako, da upočasni avto z zmanjšanjem navora motorja, in postopno povečuje zaviranje na vseh kolesih.

Opozorilo voznikom za vami ob mocnem zaviranju

Opozorilo voznikom za vami ob močnem zaviranju

Če morate v sili močno zavirati, se avtomatsko prižgejo varnostne utripalke in s tem opozorijo druge voznike. Posvetijo tudi zaviralne luči, da vozila za vami opozorijo na potencialno nevarno situacijo.

Pet zvezdic za varnost

Pet zvezdic za varnost

Euro NCAP je vodilna evropska neodvisna organizacija, ki oceni varnost vsakega novega avtomobila na trgu na podlagi strogih lastnih kriterijev. Novi Fiesti je podelila najvišjo oceno, pet zvezdic, kar je potrditev Fordove predanosti zagotavljanju varnosti.

Ohranite nadzor ne glede na okoliscine

Ohranite nadzor, ne glede na okoliščine

Fiestino podvozje nudi za 10 odstotkov boljši oprijem pri vožnji skozi ovinke, podpira pa ga tudi elektronski nadzor vektorjev navora, ki izboljša vozno izkušnjo z občutenim zaviranjem notranjih koles za boljši prenos sile na podlago in večjo stabilnost v ovinkih. Zavorne razdalje pri hitrosti 100 km/h so krajše za več kot osem odstotkov. Modeli z motorji z več kot 74 kW (100 KM) so opremljeni s kolutnimi zadnjimi zavorami.

Opozorilo ob zmanjsanju pritiska v kolesih

Opozorilo ob zmanjšanju pritiska v kolesih

Vedno je pomembno, da je v kolesih vašega vozila pravilen pritisk: s tem zmanjšate porabo goriva, ohranite kakovost gum in povečate varnost. Senzorji v vseh Fiestinih kolesih nenehno spremljajo pritisk in vas opozorijo, če ta ni pravilen. Tako boste vedeli, kdaj se morate ustaviti in preveriti avtomobilske gume ter jih po potrebi napolniti ali zamenjati.

Vec moci za zaviranje v sili

Več moči za zaviranje v sili

Pomoč pri zaviranju v sili (EBA) omogoča vašemu vozilu kar največjo učinkovitost zaviranja v sili. Nadzira se samodejno preko sistema ESP, ki zazna, kako močno ste pritisnili stopalko za zavoro, in to silo po potrebi samodejno poveča.